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Part Seven: Frequently Asked Questions about the PSSA 
 
Q:  What is the Pennsylvania System of School Assessment (PSSA)? 

A:  The PSSA is a state assessment in Mathematics, Reading, Writing, and Science given each 

year to Pennsylvania‘s public school students to measure students‘ achievement of the 

Pennsylvania Assessment Anchor Content Standards.  

  

Q:  Who creates/develops the assessment? 

A:  A number of different groups are involved in the development of the PSSA. The items on 

the assessment have been developed by testing contractors and are reviewed and revised by 

the Pennsylvania Department of Education and Pennsylvania teachers. A Technical 

Advisory Committee (TAC), composed of some of the leading assessment experts in the 

country, assists in the format of the assessment. 

 

Q:  How were items chosen for the PSSA? 

A:  All items were written by experienced content experts, field-tested by Pennsylvania 

students, and scored by teams of experienced trained readers with at least a four-year 

degree and a strong content-specific background. All items have been reviewed by 

committees of Pennsylvania teachers to determine their appropriateness for each grade 

level. Items were chosen based on professional experience and knowledge of the most 

commonly made mistakes by students at each level. 

 

Q:  Who must take the assessment? 

A:  Mathematics and Reading Assessments are administered to all public school students in 

grades 3–8 and 11; the Writing Assessment is administered to all public school students in 

grades 5, 8, and 11. The Science Assessment is administered to all public school students in 

grades 4, 8, and 11. Private school students may participate if the private school volunteers 

to participate. Home-schooled students may also volunteer to participate. Parents of home-

schooled children should contact the local district to arrange for inclusion in the testing. 

 

Q:  Can a parent or guardian opt out a child from taking the PSSA? 

A:  Yes, a parent or guardian may opt out his/her child from taking the PSSA for religious 

reasons. After review of the PSSA, if a parent or guardian chooses to opt his/her child out 

of participation in the PSSA because of a conflict with religious belief, the parent or 

guardian must make such a request in writing to the district superintendent. 

 

Q:  What are the consequences of not participating in the assessment? 

A:  Because the PSSA is designed to measure a student‘s level of achievement of the 

Academic Standards as identified by the Assessment Anchor Content Standards, non-

participation prevents the student from seeing how well s/he has achieved the Anchors. 

Also, non-participation affects a school‘s overall results. If a significant percentage of 

students fail to participate in the assessment, a true picture of the school will not be 

presented. Finally, federal legislation makes it mandatory for each school to have at least 

95% of its population participate in the state assessment, or it will fail to make adequate 

yearly progress (AYP).  

 

 



 59 

Q:  Must special education students participate in the assessment? 

A:  Yes, all students are required to participate. Students who have significant cognitive 

disabilities must participate in an alternate assessment (PASA). Special education students 

participating in the regular assessment must be provided accommodations in the 

environment as stipulated under Chapter 14 and 15 of 22 PA Code regarding their 

instruction. For additional information, see the current Accommodations Guidelines. 

Additional information about alternate assessments is available from the I.U. Special 

Education Division, Pennsylvania Training and Technical Assistance Network (PaTTAN), 

and the PDE Bureau of Special Education. 

 

 

Q:  Must English Language Learner (ELL) students participate in the assessment? 

A:  The U.S. Department of Education released guidance on participation of ELL students in 

state assessments. This flexibility will allow ELL students in their first year of enrollment 

in U.S. schools, not including Puerto Rico, the option of taking the Pennsylvania System of 

School Assessment (PSSA) Reading assessment. If students choose to participate, their 

performance level results will not be included in the AYP calculations for the 

school/district. All ELL students are still required to participate in the Mathematics and 

Science assessments, with accommodations if appropriate. However, the Mathematics 

(Science is not part of AYP) scores of ELL students in their first year of enrollment in U.S. 

schools, not including Puerto Rico, will not be used to determine AYP status. ELLs in their 

first year of enrollment in U.S. schools are not required to take the PSSA Writing test, but 

they may choose to do so.  All ELLs must take the PSSA Science assessment. For 

additional information, see the Accommodations Guidelines for English Language 

Learners. 

 

Q:  Must students perform at a certain level on the PSSA to graduate? 

A:  Section 4.24 of the Pennsylvania School Code requires that students be proficient in the 

Mathematics, Reading, and Writing Academic Standards to graduate; however, the state 

allows each school district to determine how a child demonstrates proficiency, either using 

the PSSA or using a local assessment aligned with the Academic Standards and the PSSA. 

If a district chooses the PSSA as the instrument to demonstrate proficiency, a child will be 

accountable to the graduation requirements of that district. 

 

Q:  What is meant by “proficient”? 

A:  Pennsylvania has identified four levels of performance: The Advanced Level reflects 

superior academic performance. Advanced work indicates an in-depth understanding and 

exemplary display of the skills included in the Assessment Anchors. The Proficient Level 

reflects satisfactory academic performance. Proficient work indicates a solid understanding 

and adequate display of the skills included in the Assessment Anchors. The Basic Level 

reflects marginal academic performance. Basic work indicates a partial understanding and 

limited display of the skills included in the Assessment Anchors. This work is approaching 

but not reaching satisfactory performance. There is a need for additional instructional 

opportunities and/or increased student academic commitment to achieve the Proficient 

Level. The Below Basic Level reflects inadequate academic performance. Below Basic 

work indicates little understanding and minimal display of the skills included in the 

http://www.education.state.pa.us/portal/server.pt/community/testing_accommodations___security/7448
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Assessment Anchors. There is a major need for additional instructional opportunities 

and/or increased student academic commitment to achieve the Proficient Level.  

 

Q:  How were performance levels developed? 

A:  The Pennsylvania Department of Education used the statistical standard-setting procedure 

called the Modified Bookmark Method. Pennsylvania teachers, higher education 

representatives, and members of educational and assessment organizations, such as the 

National Center for the Improvement of Educational Assessment (NCIEA), examined the 

PSSA booklets with questions ordered from easiest to hardest. Based on their experience in 

determining students‘ achievements at different levels, determinations were made of 

advanced, proficient, basic, and below basic by placing a ―bookmark‖ at the point in the 

booklet that best represented each level. 

 

Q:  Where can I obtain more information on the PSSA? 

A:  From the PDE website: 

http://www.portal.state.pa.us/portal/server.pt/community/Pennsylvania_System_of_School

_Assessment_(PSSA)/8757.  

 

Q:  What are Assessment Anchor Content Standards? 

A: The Assessment Anchor Content Standards (often referred to as ―Assessment Anchors‖) 

clarify the standards assessed on the PSSA and can be used by educators to help prepare 

their students for the PSSA. The metaphor of an ―anchor‖ is used to signal that the 

Assessment Anchor Content Standards anchor the state assessment system and the 

curriculum/instructional practices in schools.  

  

Q: Why do we need Assessment Anchor Content Standards if we already have the 

Pennsylvania Standards? 

A: Since 1999, teachers across the Commonwealth have been using a set of state Academic 

Standards to develop curriculum and instructional materials. Likewise, the Department and 

teacher committees have been using the standards to develop the state assessments. The 

Assessment Anchor Content Standards target a specific band of Academic Standards, 

clarifying the relation of the PSSA to the Academic Standards.  

  

Q: Do the Assessment Anchor Content Standards replace the Pennsylvania Academic 

Standards? 

A: No. The Assessment Anchor Content Standards do not replace the Academic Standards 

(the Standards). All teachers are still required to teach all of the Standards per Chapter 4 

Regulations and use local assessments to measure student progress. The Anchors simply 

clarify which Standards are assessed on the PSSA. 

  

Q: Will teachers teach only the Assessment Anchor Content Standards and ignore other 

knowledge and skills? 

A: The Assessment Anchor Content Standards were written with the intent of having 

interdisciplinary discussions about how Mathematics and Reading Assessment Anchors can 

be taught in Science, Social Studies, the Arts and other content areas. The intent of the 

Assessment Anchors is not to narrow the curriculum, but to communicate the essential 

skills and knowledge in Reading and Mathematics (and Science and Writing) that can be 

http://www.education.state.pa.us/portal/server.pt/community/pennsylvania_system_of_school_assessment_(pssa)/8757
http://www.education.state.pa.us/portal/server.pt/community/pennsylvania_system_of_school_assessment_(pssa)/8757
http://www.education.state.pa.us/portal/server.pt/community/assessment_anchors/7440
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taught across the curriculum.  Another intent is to identify the Academic Standards that are 

eligible for assessment via the PSSA, as the Standards cover more skills and knowledge 

than can be covered by the PSSA. 

  

Q: How were the Assessment Anchor Content Standards selected, and by whom? 

A: The Department of Education identified the Assessment Anchor Content Standards based 

on the recommendations of teachers serving on the Mathematics, Reading, and Science 

Assessment Advisory Committees and other curriculum experts. The Department also 

looked to national organizations (i.e., NCTM, NCTE, NSTA, and NAEP) and other 

external groups for input. Seven criteria were used for the development of the Assessment 

Anchors.  The Anchors had to be: 

 

 Clear: The Anchors need to clarify which standards are assessed on the PSSA in an easy 

to read and user friendly format. 

 Focused: Not all of the instructional Academic Standards can be assessed on a large-

scale state assessment. Rather than have teachers ―guess‖ which standards are most 

critical, the Anchors identify a core set of content standards that could reasonably be 

assessed on a large-scale assessment.  

 Aligned: The focus is on helping students achieve the state‘s Academic Standards. The 

Anchors align directly to the state‘s Academic Standards in Mathematics, Reading, 

Science and Technology, and Environment and Ecology and simply clarify those 

Standards. 

 Grade Appropriate: The Anchors provide clear examples of skills and knowledge that 

should be learned at the different grade levels that will be assessed on state tests. 

 Organized to Support a Curricular Flow: In Mathematics and Reading rather than 

simply identifying Anchors in the grades for which the state has Academic Standards, 

Assessment Anchor Content Standards were developed in Grades 3 through 8 and grade 

11 to encourage a curricular spiral that builds each year to the next. 

 Rigorous: The rigor of the state standards is maintained through the Anchors. In 

addition, the State will continue to use open-ended items on the PSSA to assess higher 

order reasoning and problem solving skills. 

 Manageable: The Anchors identify a set of standards that could be taught in a 

manageable way before the spring administration of the PSSA.  

 

Q: How are the Assessment Anchor Content Standards organized? 

A: The Assessment Anchor Content Standards are available in grades 3 through 8 and grade 

11 in Mathematics and in Reading, Writing, Speaking and Listening.  The Assessment 

Anchor Content Standards are available in Science in grades 4, 8 and 11. In these 

documents you will find the following: 

 

 Reporting Category: The Assessment Anchor Content Standards are organized by 

Reporting Categories. The Reporting Category appears at the very top of each page. 

Reporting Categories are important because individual student scores will be reported at 

this level. District and school reports may include reports by Assessment Anchor Content 

Standards if there are enough questions on the PSSA to warrant a valid score by the broad 

Anchor statement. 
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 Assessment Anchor Content Standard: The Assessment Anchor Content Standard 

appears in the shaded bar across the top of the page. (It is called the “Assessment 

Anchor” in the document). The Assessment Anchor document is organized in outline 

form, with the main concept shaded in gray. Just beneath, in the left-hand column, are 

more specific descriptors. Eligible Content appears to the right of the descriptors and can 

be used for instructional purposes. Both the concept in the shaded gray area and the 

descriptors (which appear one per page) are part of the Assessment Anchor Content 

Standard. 

 

 References: Below each specific descriptor of the Assessment Anchor is a reference in 

italics. This reference relates to the PA Academic Standards and helps to link the 

Assessment Anchor Content Standards back to the Academic Standards.  

 

 Eligible Content: The column on the right-hand side of the page underneath each 

Assessment Anchor is the Eligible Content. Think of this data as an ―assessment limit‖ 

with the purpose to help teachers identify how deeply they need to cover an Assessment 

Anchor and/or the range of the content they should teach to best prepare their students for 

the PSSA. Not all of the Eligible Content is assessed on the PSSA each year, but it shows 

the range of knowledge from which the test is designed. 

 

Q: How can teachers, schools, and districts use the Assessment Anchor Content 

Standards? 

A: The Assessment Anchor Content Standards can help focus teaching and learning because 

they are clear, manageable and closely aligned to the PSSA. Teachers and administrators 

will be better informed about which standards will be assessed on state tests. The 

Assessment Anchor Content Standards should be used in combination with the Assessment 

Handbooks that include the test blueprints and Item and Scoring Samplers from the PSSA. 

With this degree of information, teachers can more easily embed these skills and 

knowledge in the larger curriculum. For example, reading for inference is a skill that all 

students at any level need to learn and practice. Staff can share the responsibility for 

teaching this skill in English, as well as other areas in the curriculum. Even elective and 

support staff can ―adopt‖ an Assessment Anchor. In this way, an entire school and 

community can teach and reinforce these critical Reading, Mathematics and Science 

standards. 

  

Q: What is the difference between the Assessment Anchor Content Standards and 

“anchor papers”? 

A: Anchor papers are not the same as the Assessment Anchor Content Standards. To score 

open-ended items on the PSSA, Pennsylvania educators read a sampling of the student 

responses on the open-ended items and try to identify responses or ―papers‖ that exemplify 

the different score points on the scoring guideline. These responses are called ―anchor 

papers‖ because they ―anchor‖ the scoring process. Once teachers reach consensus on the 

anchor papers, trained scorers use the anchor papers to score all of the open-ended 

responses on the PSSA. When the Department releases open-ended items with student 

work, the anchor papers are often released with the items.  

  

 

file:///C:/Documents%20and%20Settings/rbowman/Local%20Settings/Temporary%20Internet%20Files/Content.Outlook/Local%20Settings/Temporary%20Internet%20Files/cwayne/Local%20Settings/rbowman/Local%20Settings/rbowman/bmchugh/Local%20Settings/Temporary%20Internet%20Files/Content.IE5/W7LVUIZ9/368,9,
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Q: Will the Assessment Anchor Content Standards ever be revised or changed? 

A: The Assessment Anchor Content Standards are reviewed periodically to ensure that they 

represent the most important skills and knowledge that should be assessed on the PSSA. 

The current Assessment Anchor Content Standards that will be used in the 2011-2012 

operational assessment are available on the PDE website.  




